Moterapi
IFS metoden
Hvad er IFS metoden
Internal Family Systems (IFS) er nonpatologiserende (har ikke fokus på diagnoser eller om du fejler noget, men mere fokus på din indre kraft), metoden er en kraftfuld og transformerende evidensbaseret metode indenfor psykoterapi, og som har taget terapiverdenen med storm i det sidste årti.
IFS-metoden blev udviklet i 1980’erne af Dr. Richard Schwartz. Metoden blev skabt for at hjælpe mennesker med bedre at forstå deres individuelle, komplicerede sind, ja faktisk til bedre at forstå alle menneskelige psykiske systemer på en ny måde.
IFS-metoden er samtidig en meget simpel og elegant (og alligevel nuanceret) proces, hvor vi lærer at relatere til vores ‘følelser’ som ‘dele’ indeni os.
Og hvad betyder så dele?
I bund og grund består vores dele af en blanding af vores følelser, tanker, kropslige fornemmelser og kumulative livserfaringer. Delene eksisterer som uafhængige, levende, åndende væsener inde i os, og de kan udvikles ved, at vi lærer at kommunikere med dem.
Måske du kender filmen Inside Out, hvor Rileys dele er som små mennesker inde i hende, hver med deres egne følelser og ønsker, der f.eks. kan finde på at heppe på hende eller få hende til at vige tilbage i frygt. Rileys ‘indre familie’ af dele består af glæde, tristhed, frygt, vrede og afsky, og hver af disse følelser (dele) er repræsenteret som en lille karakter inde i hende.
Måske kan du selv komme i tanke om forskellige dele i dig selv. Måske du har grupper af f.eks. sårbare dele, organiserende dele, dulmende dele osv.
-En del af mig elsker at være i kontrol.
-En anden del af mig er meget ængstelig.
-En tredje del af får mig til ofte at scrolle på min telefon, så jeg kan komme væk fra at mærke alle mine følelser osv.
Du kender nok det jeg beskriver her…
-Én del af dig ønsker at nyde et dejligt glas kold hvidvin mere, men en anden del af dig er mere optaget af at holde dig sund…
Eller én del af dig kan ikke stoppe med at tjekke din arbejdsmail før sengetid, men en anden del af dig er fuldsting udbrændt og får næsten kvalme ved at gøre det…
Eller en del af dig er vred på din partner for at virke fraværende og bruge sin telefon meget, men en anden del af dig ønsker bare at være mere mild overfor ham/hende og blot være cool med din partners behov for egentid…
I Internal Family System (IFS) er tesen, at vi mennesker rummer forskellige “dele” i vores sind, altså som en modsætning til tesen om, at vi grundlæggende kun har én permanent, uforanderlig personlighed (kerne).
Dine intrapsykiske dele føles måske som indre stemmer. Delene rummer vores forskellige – og ofte modstridende – følelser, overbevisninger, minder og tanker. De gør os til de komplicerede, levende og evigt foranderlige mennesker, vi er.
Men disse dele kan også komme i vejen for, at vi får levet det liv, vi ønsker, f.eks. når de forskellige dele (stemmer) bliver for ekstreme i deres følelser og overbevisninger. Den del af dig, der ønsker en drink mere, kan nemlig få dig til at indtage mere alkohol, end du egentlig ønsker. Den del af dig, der ikke kan stoppe med at tjekke din arbejdsmail, kan nemlig få dig til at brænde dig ud. Den del af dig, der er vred på din partner, kan skabe afstand i dit parforhold etc…
Når vi ikke er opmærksomme på vores dele og deres (nogle gange) ekstreme synspunkter, kan vores følelser og forhold komme ud af balance, hvilket kan forårsage stress, angst, depression og andre problemer.
IFS-terapi er et kraftfuldt, evidensbaseret værktøj som kan lære dig om dine dele og de roller, de spiller i dit liv.
Når vi lærer vores dele at kende, og forstår, hvordan de viser sig som tanker og kropslige fornemmelser, kan vores dele give slip på deres ekstreme følelser og overbevisninger.
Her får du et eksempel på, hvordan en IFS session kan se ud:
Et eksempel på en Internal Family Systems (IFS) terapisession
Du opsøger måske terapi, fordi du ønsker hjælp til at bearbejde og håndtere det stress, du mærker i forbindelse med dit arbejde. Du har måske haft problemer med at sove, kontrollere dit temperament og være til stede med din partner.
Måske har du også bemærket en trang til at se på din arbejdsmail både som det første om morgenen og som det sidste før sengetid.
Nogle gange vågner du endda op midt om natten og overtænker over, hvad din chef måtte tænke.
Du vil gerne lære at kontrollere dine tanker, så du kan holde op med at føle dig stresset og træt hele tiden.
IFS-terapeuten beder dig måske allerede her om at forestille dig, at du mærker eller genkalder din trang til at tjekke din arbejdsmail. Hun beder dig lægge mærke til, hvordan det er at opleve trangen.
Terapeuten forklarer dig at denne trang både kan opleves som en kropslig fornemmelse, ses som et visuelt billede eller kommer som en tanke, det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man oplever sine indre dele…
Lær at forbinde dine dele med kropslige fornemmelser
Du lukker nu øjnene, lader din vejrtrækning blive lidt dybere og langsommere og vender dit fokus indad.
Du bliver måske nu opmærksom på at du mærker nogle spændinger i din nakke og dine skuldre. En spænding som du måske har følt før, men som du har tænkt, nok havde noget at gøre med at sidde i en kontorstol hele dagen. Du har aldrig forbundet nakkespændingerne med trangen til at tjekke din arbejdsmail før. Men nu fornemmer du, at det hænger sammen. Du husker at du mærkede det aftenen før, da du lå i sengen og kiggede på din telefon.
Din terapeut beder dig nok igen om at sænke dit indre tempo og blot fokusere din opmærksomhed på din fysiske spænding.
Så spørger terapeuten dig, om der er nogle billeder, der dukker op, når du fokuserer din opmærksomhed på denne fornemmelse i dig.
Din terapeut minder dig om blot at prøve at se, hvor dit sind fører dig hen…
Et billede af dig selv som et lille tredje klasses barn begynder at dukke op i dine tanker. Du husker en gang, hvor din lærer kritiserede dig foran klassen for ikke at lave dine lektier. Du kan huske, at du følte dig skamfuld i det øjeblik, som om du gjorde noget forkert. Du følte, at du var nødt til at gøre noget for at rette op på hændelsen. Spændingen i din nakke og skuldre bliver lidt stærkere.
Læg mærke til, hvordan du har det over for dine dele
Din terapeut spørger dig derefter, hvordan du har det over for dette tredje klasses barn.
Du bemærker, at du ønsker, at ‘din tredje klasses del’ skal holde op med at skamme sig. Du tænker, at situationen da ikke var så skelsættende, og at din barnedel bare skal komme sig over det.
Din terapeut foreslår, at denne indstilling faktisk er en anden del af dig. Denne del er lidt fordømmende over den skamfulde del af dig.
Terapeuten beder dig om at spørge, om denne nye del vil træde lidt tilbage og holde sine meninger for sig selv, bare fordi du så bedre kan lære den skamfulde del at kende.
Dette føles okay for dig, og så kan du igen vende dit fokus hen på spændingen i dig.
Du begynder nu at mærke noget tristhed overfor ‘din lille tredje klasses del’, fordi du fornemmer, at den må have været meget nervøs og flov i det øjeblik…
Din terapeut hjælper dig med at se, at det, du føler, er medfølelse og beder dig nu sørge for, at ‘din lille tredje klasses del’ ved, at du mærker dens følelser. Spændingerne i din nakke og skuldre falder lidt til ro.
Lær, hvad dine dele er bange for
Din terapeut foreslår, at du spørger ‘din lille sårbare tredje klasses del’ om, hvad den er bange for, der ville ske, hvis den holdt op med at skamme sig. Du spørger delen ad, og lytter til dens svar indeni dig selv: “Jeg ville blive sendt ud af klassen, væk fra fællesskabet,” siger delen. “Jeg ville ikke høre til. Jeg ville føle mig fuldstændig forladt.” Du mærker endnu mere medfølelse for delen.
Du forstår nu, at delen arbejder så hårdt for at få dig til at tjekke din arbejdsmail, fordi den er bange for, at hvis den ikke gør det, vil du føle dig kritiseret, flov og endda forladt – hvilket ville være utroligt smertefuldt at mærke… (Den beskytter dig altså…)
Din terapeut beder dig om at lade delen vide, at det, den siger, giver mening! Og du lader derfor din lille barndel vide, at det den fortæller dig, giver mening og du lader den også vide, at du vil vende tilbage til det igen i din næste terapisession.
Sessionen slutter, og du føler dig roligere og lettere.
Under din partners og din middag senere på aftenen bemærker du igen spændingen i dine skuldre og en trang til at gribe din telefon. Men så husker du ‘din lille tredje klasses del’ og indser, at denne del af dig faktisk er nervøs for at gå glip af mails fra din chef, fordi den er bange for at du skal blive kritiseret og derefter blive skamfuld. Du mærker igen medfølelse for delen, hvilket virker meget kraftfuldt på dit system og du (dit nervesystem) falder derfor til ro, og dine spændinger forsvinder.
Du kan pludselig huske, at din chef fortalte dig, da du startede, at hun ikke forventer, at du svarer på mails efter arbejde. Du føler dig derfor mindre bekymret og konfliktfyldt. Du lægger telefonen fra dig og starter en nærværende samtale med din partner.
Ovenstående var blot et eksempel på, hvordan en IFS-session kan forløbe. IFS-sessioner kan virkelig udforme sig forskelligt, alt efter folks individuelle systemer og deres deles forskellige udtryk…
Men målet med IFS-terapi er altid det samme: at hjælpe os med at forstå og heale vores beskyttende og sårede dele, fordi det kan forbedre vores forhold til både os selv og også til andre. Denne healing øger desuden vores følelse af ro, selvtillid, medfølelse, forbundethed og mange andre berigende fornemmelser.
IFS-metoden er rent forskningsmæssigt også understøttet. IFS-metoden er evidensbaseret.
IFS terapi er ultra effektiv i forhold til at reducere symptomer på angst, depression, posttraumatisk stresslidelse (PTSD), fysisk smerte og meget mere.
IFS-metoden kan lære dig ikke at blive så presset og ængstelig, næste gang du føler dig i konflikt over, om du skal blive vred på din partner, eller berolige din følelse af at blive afvist.
Metoden giver dig værktøjer til at lægge mærke til og relatere til dine forskellige dele på nye måder.
Du vil føle mere klarhed i forhold til at beslutte, hvordan du kommer videre på en måde, der bedst tjener dig og dine mål.
Nogle siger, at én IFS-session er ligeså effektiv som 10 alm. samtale terapi sessioner…
Hvad er SELVET og SELVENERGI?
I IFS metoden tror man, som skrevet, på, at vi består af en masse forskellige intrapsykiske dele, men man tror desuden på at vi alle har et SELV indeni os.
Mennesket ses som en enhed, hvor det, der er INDENI os, er det, der udgør os…
IFS-metoden lærer dig at være i kontakt med det sted i dig selv, hvor du instinktivt føler, at; “du bare VED, hvad du vil, hvordan du har det, hvad du tænker, og hvad du har brug for…
IFS-metoden kalder denne fornemmelse for Selvet, og metoden arbejder ud fra en tese om, at mennesket kommer i trivsel (en følelse af at komme hjem, være groundet), når man lærer at komme i kontakt med sit eget SELV og dettes energi – Selvenergi.
Så hvis du har været til en indledende session hus mig, og jeg derefter foreslår dig at gå i proces med IFS-metoden, så er det for at hjælpe dig med at lære at forbinde dig både med alle dine sårbare og beskyttende dele af dig selv og også med dit kerne-selv.
Du vil gennem metoden lære at skelne mellem dine forskellige delpersonligheder og Selvet. Du vil lære at kunne kende forskel på, hvornår det er en selvbeskyttende del, der taler til dig, og hvornår du er i dit kerneselv.
Du vil lære at lytte dybere til dit indre, fordi du ved denne indadvendte forbindelse vil kunne lære at regulere og berolige alle dine intrapsykiske fornemmelser. Det er den mest effektive måde til at begynde at leve et liv, der ledes af dit Selv – i stedet for primært at blive ledet af dele, der ofte er tynget af frygt, af andre menneskers meninger, eller af dine egne begrænsende overbevisninger om dig selv og de historier, du har siddet fast i alt, alt for længe…
- at komme i kontakt med dit kerneselv -en form for sund intuition, som mærkes som et kærlig og roligt sted i dig selv
at berolige dig selv, når du bliver trigget (meget vred, meget angst, meget ensom etc)
at lede dig selv på en moden, reguleret, harmonisk, selvkærlig, omsorgsfuld måde der skaber bedre kontakt til andre bog til dig selv
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for en kort snak, kan du sende mig en besked lige her eller ringe til mig på tlf. 61 27 17 07.
I videoen kan du se mig fortælle lidt om, hvordan jeg arbejder med behandling af PTSD.
Vil du vide mere om IFS-metoden...
Vil du vide mere om IFS-metoden, og hvordan terapien fungerer, så send en uforpligtende besked til mig i kontaktformularen eller ring på tlf. 61 27 17 07.
Du kan også læse om min tilgang til angst terapi, stress terapi eller vrede terapi.
Læs mere om min baggrund her. Jeg er bl.a. medlem af Dansk Psykoterapeutforening.