Måske du oplever, at den fysiske smerte giver dig et frirum fra den smerte, du har indeni. Måske du føler dig helt tom og cutter for at mærke dig selv.

Mange oplever, at cutting giver en kortvarig følelse af lettelse. Men bagefter rammes de af skyld og skam.

Ofte er selvskade en reaktion på overvældende negative følelser, som du måske ikke ved, hvordan du skal håndtere, som du måske ikke kan holde ud. 

Måske du oplever angst eller smertefulde tanker, bekymringer eller erindringer. 

Nogle unge skader sig, fordi de føler at de kan dø af det, voldsomt som det lyder, så er drivkraften bag deres adfærd oftere et udtryk for at de har brug for at at komme af med deres smerte og lidelser og at de ønsker at flygte fra vanskelige og problemfyldte situationer. 

Forskning har vist, at det oftere er på grund af mange negative oplevelser, snarere end på grund af en enkelt begivenhed, at det at lave selvskade udløses.

Måske du føler, at du ved at skade dig selv, lindrer dine problemer, og at du i et kort øjeblik oplever lettelse. Men følelsen af lettelse varer typisk ikke ved, fordi de problemer der ligger bag din selvskadende adfærd ikke får opmærksomhed eller bliver behandlet.

behandling af selvskade

For nogle unge sker selvskade kun én gang, mens det for andre kan blive noget de vender tilbage til igen og igen. 

De fleste unge, der gentagne gange har skadet sig selv, siger, at de aldrig havde troet, at de ville komme til at tænke på det som en måde at håndtere deres følelser på. 

Måske du godt ved, at selvskade ikke løser dine problemer, men alligevel har du svært ved at stoppe…? 

Måske kan du ikke se andre muligheder for dig, hvordan du ellers kan håndtere dine følelser og bekymringer. Men jeg kan love dig, at det at tale med nogen og turde stole på, at de vil og kan hjælpe dig, kan lette dit hjerte og vise dig nye muligheder for dit liv. 

Du er altid meget velkommen til at sende mig en mail på [email protected] eller give mig et kald på 61 27 17 07.

Måske er du en af de unge mennesker, der bliver ved med at skade dig selv. Måske er du en af dem, der er blevet afhængig af at cutte. 

Mange unge prøver på et tidspunkt at holde op med at selvskade, men opdager, at det er rigtig svært. 

For nogle kan det være frygteligt angstprovokerende at tænke på at skulle give slip på muligheden for at skade sig selv, for hvad gør man så, når man igen får problemer og ikke kan rumme sine følelser?

Jeg ved som terapeut at det er muligt at få behandling, der hjælper. Hvis du er villig til at tale om det du tænker, føler og bekymrer dig om. 

Jeg anerkender fuldt ud, at det kan være meget, meget svært, at se disse ting i øjnene og turde tale frit om det. Men jeg kan love dig, at det er første skridt på vejen til at komme ud af den selvskadende adfærd. 

Jeg kan også love dig, at uanset hvor svære og skræmmende de ting er, som du bærer rundt på, så går jeg ikke i panik, men bevarer roen og overblikket, så vi sammen kan skabe en strategi for, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig.

Jeg vil hjælpe dig med at udvikle bedre og mere effektive måder at håndtere dine problemer på. Og selvom det vil tage lang tid, kan jeg fortælle dig, at støtten vil få dig væk fra den selvskadende adfærd. 

Vi starter med at arbejde på at reducere omfanget af selvpåført skade. Det er ikke et krav, at du skal holde op med at lave selvskade ved første session.

Jeg tror på, at selvom du skader dig selv, så er det stadig fordi, du forsøger at gøre det bedste, du kan for at skabe et godt liv – også selv om det du gør ikke er godt eller sundt for dig i længden. 

Jeg kommer ikke til at skælde dig ikke ud. Jeg tror på, at du som ung har brug for at blive anerkendt og lyttet til.

Jeg tror at den selvskadende adfærd, er et tegn på, at du har rug for hjælp til at sætte ord på, hvordan du har det. 

Jeg tror, at det vigtigste og bedste der kan ske for dig lige nu, er, at du får talt med nogle om dine problemer.

Hvad betyder det at selvskade? 

Selvskade er, når man bevidst skader sin krop. 

At skære i sig selv – eller cutting som det også kaldes – er den mest udbredte form for selvskade. 

Andre typer selvskade kan være at lave brændemærker, pille sig til blods, slå sig selv etc. 

Ekstreme former for selvskade kan omfatte eksempelvis brækkede knogler.

Man kan også tale om selvskade, når man med en bevidst adfærd, skader sin sundhed og helbred. Det kan være ved at sulte sig eller kaste op, men det kan også være ved at ryge hash, eller tage stoffer og drikke alkohol i voldsomme mængder.

Man kan altså skelne mellem indirekte selvskade – for eksempel stofmisbrug, rygning og alkoholmisbrug – og direkte selvskade, hvor man typisk skærer, brænder eller slår sig selv uden intentioner om at tage sit eget liv.

Hvor ofte foregår selvskadende adfærd blandt unge?

I Danmark er det omkring 11% af alle unge, der har skadet sig selv på et tidspunkt i deres liv. 

Oftest opstår selvskade i begyndelsen af ​​puberteten (dvs. ved 12-14 års alderen). Selvskade er mere udbredt blandt piger end blandt drenge. 

Dog er der forskning, der viser, at drenges selvskade mere består i at slå sig selv, få tæsk etc., hvilket er endnu sværere at opdage end cutting, da blå mærker lettere kan bortforklares.

Selvskade kan forekomme hos alle, uanset deres alder, køn, økonomisk status eller kultur/etnicitet.

Selvskade er svært at opdage, da den selvskadende for det meste holder sin selvskade hemmelig og fordi de fleste unge der skader sig selv, hverken søger hjælp eller bliver opdaget og får tilbudt behandling.

Nogle unge starter med at selvskade sammen, fordi de har lav selvtillid og på en måde mener, at de bør straffe sig selv, fordi de skammer sig over at være den person, de er. 

Skam og utilstrækkelighed ligger meget ofte bag selvskade.

Når man skal vokse op som ung i det moderne samfund, kan det at være eksponeret på de sociale medier hele tiden, hvor de skal præstere og konstant bliver vurderet, være ekstremt hårdt og nedslidende. Hvis man kun har få venner eller ikke får lige så mange likes som andre, kan det føre til lav selvfølelse.

psykoterapeutisk behandling af selvskade

Faktorer der kan trigge selvskade hos unge:

  • Vanskeligheder med forældre/familier
  • Vanskeligheder med skole
  • Vanskeligheder med kærester eller venner
  • Helbredsproblemer
  • Depression/angst
  • Mobning
  • Lavt selvværd
  • Seksuelle problemer
  • Identitetsproblemer
  • Alkohol-og stofmisbrug

Læs mere om min baggrund som terapeut lige her. Jeg er bl.a. uddannet på bl.a. Danmarks Pædagogiske Universitet og Dansk Familieterapeutisk Institut.