Alt efter hvilke relation man har til den, der er misbruger, vil der være særlige forhold og udfordringer, der gør sig gældende.
At være partner med en misbruger
Det kan være voldsomt belastende at leve sammen med et menneske, som har et misbrug.
Du føler dig sikkert svigtet og jeres hverdag er måske præget af skænderier, uro, usikkerhed og skuffelser.
Måske I har børn sammen og du føler dig alene om ansvaret og omsorgen for dem.
Nogle partnere reagerer på misbruget, ved at tage overdrevet ansvar for deres partner.
Nogle partnere har svært ved at sætte grænser og drage omsorg for dem selv.
Måske har du udviklet en medafhængighed, som viser sig som et kontrolmønster, hvor du har overinvolveret dig i din partners liv, og måske forsøger at overtage ansvaret for ham/hende, fordi du har mistet tilliden til, at han/hun selv kan klare sit liv selv. Du skal vide at du er i risikozonen for at udvikle en depression, hvis denne medafhængighed ikke bliver brudt.
Måske er din partner nu stoppet med at misbruge, og du har brug for hjælp til at få bearbejdet hændelser eller få ændret dine tanke- og kontrolmønstre. Måske oplever du, at du selv har ændret dig, mens misbruget stod på, og at det nu er på tide, at du slipper kontrollen og bekymringerne.
At være forælder til en misbruger
Som forælder til en misbruger ses det ofte, at man bliver overbeskyttende og kontrollerende, som dengang hvor barnet var lille. En slags overinvolvering som kommer af forældrenes frygt for at være skyldige i misbruget.
Desværre kommer man som forælder ofte til at blive medafhængig, hvilket betyder, at du oplever det som umuligt at sætte grænser for, hvad du skal hjælpe med. Din fornuft træder i baggrunden og du begynder at acceptere ting, som overskrider dine egne grænser.
Der kan også ske det, at du kommer til at hjælpe dit barn så meget, at han/hun ikke kan mærke konsekvenserne ved sit misbrug, for dem tager du dig af. Men dette kan desværre være medvirkende til, at din datter/søn så ikke finder motivationen til at komme ud af sit misbrug. At være medafhængig er problembevarende.
Som velmenende forælder er det også vigtigt at forstå, at misbrugere reagerer anderledes på hjælp, end andre, det er derfor nødvendigt at få mere indsigt i, hvad der fremprovokerer misbrug og hvordan man kan støtte sit barn i at få det stoppet.
Ung i en familie hvor der er misbrug
Hvis du er ung, og bor sammen med en, der er aktiv misbruger, vil jeg anbefale dig, at du taler med nogen om det.
Er dine forældre ikke længere misbrugere, kan det stadig være vigtigt, at du får hjælp til at forstå, hvordan det kan have påvirket dig. Når man er barn i en familie med misbrug, finder man selv på nogle metoder til at klare sig på. De forsvarsmekanismer som kommer deraf, går ikke væk af sig selv. De kan f.eks. vise sig ved at du har svært ved at give slip på kontrollen, at du bekymrer dig meget eller føler et stort ansvar for andre. Måske du har svært ved at tage imod ros og anerkendelse, måske det er svært for dig at være glad.
Jeg håber, at jeg kan hjælpe dig med at tro på, at du aldrig har været årsag til eller skyld i at din mor/far har drukket. At andres problemer ikke er dit ansvar.
Opvokset i en familie med misbrug
Der er mange forskellige reaktioner på at være vokset op i en familie med misbrug, men de fleste fortæller om, at de har et lavt selvværd.
Andre typiske konsekvenser kan være: at føle sig tom, at have problemer med at sætte grænser, svært ved at drage selvomsorg, at lade som om, være for ansvarlig, være overinvolveret i dine tætte relationer, være ekstrem loyal, være fuld af mistillid, at føle skyld og skam, føle dig anderledes, have humørsvingninger, skabe drama, være ekstrem selvkritisk etc.
Børn der vokser op i en familie, hvor der er megen hemmeligholdelse af problemer, udvikler næsten altid belastende overlevelsesstrategier, som kommer til at leve videre i deres voksenrelationer.